Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 22 grudnia 2025 00:08
Reklama
Reklama

Czy diety „sugar-free” faktycznie są zdrowe?

Życie bez cukru ma stanowić swego rodzaju zdrową alternatywę dla stylu, który uprawia większość ludzi, stylu żywienia polegającego na nieregularnym spożywaniu różnych, często bardzo kalorycznych potraw. Diety „sugar-free” mają więc chronić nasze ciało przed otyłością lub próchnicą, ale nie oznacza to wcale, że są tak absolutnie zdrowe czy korzystne. Dlaczego? Ponieważ dietę powinien komponować dietetyk. Przyjrzyjmy się jednak kilku propozycjom.
  • 27.02.2020 10:00
Czy diety „sugar-free” faktycznie są zdrowe?

Jeżeli zajrzeć do sieci, znajdziemy całkiem sporo sugestii o szkodliwości cukru. Cukier a zdrowie jest ważnym tematem w medycynie. Niekiedy zaproponowane diety są jednak bardzo ubogie, składają się głównie z nasion i chudego mięsa z odrobiną warzyw. Brakuje w niej orzechów, ryb, a przede wszystkim jajek, bo niekiedy są to diety wegańskie. Skomponowane przez entuzjastów jedzenia bez mięsa czasami bywają niewystarczające dla zdrowego, dorosłego człowieka.

Osoby decydujące się na dietę „sugar-free” często rezygnują też z produktów, w których znajduje się tak zwany cukier ukryty, czyli w tym wypadku jogurty, serki i inne podobne dania. Trzeba jednak zauważyć, że świadoma rezygnacja z jogurtu oznacza również rezygnację z kultur bakterii, tak dobrych dla naszej flory jelitowej.

Co musimy dziennie zjeść, żeby być zdrowym?

Dieta ludzka powinna składać się z przeróżnych makroelementów oraz mikroelementów. W ten sposób uzupełniamy wszystko, czego aktualnie potrzebujemy i pozwalamy naszemu organizmowi nie tylko na zyskanie sił, ale również na zdrowe funkcjonowanie. W szczególności jest to ważne u osób dorastających – to, czym się żywisz, będzie miało na ciebie wpływ w przyszłości. Jeżeli ktoś lubi – na przykład – produkty z dużą ilością żelaza, a wątrobę i buraczki uważa za przysmak, to prawdopodobnie nie będzie miał problemów z wynikami krwi.

Co jednak za tym idzie, istnieje też coś takiego jak dzienne zapotrzebowanie na cukier. Nie jest ono może bardzo duże, ale ma miejsce. Niektórzy chcą to zastąpić poprzez cukier w owocach, jeszcze inni są zdania, że „sugar-free” musi być całkowicie restrykcyjne i rezygnujemy z wszystkiego. Takie osoby słuchają radykalnych poglądów żywieniowych diabetyków, mimo, że same nie chorują na nic.

Czy niejedzenie cukru faktycznie pomaga schudnąć?

Niekiedy można zauważyć opinie ludzi, którzy postanowili schudnąć na diecie „sugar-free”, skomponowanej zresztą samemu. Jest to bardzo nierozsądne, bo zazwyczaj dzieje się tak, że z braku energii zaczynają oni spożywać bardzo dużą ilość tłuszczów. Co to znaczy? Że odmówią sobie posłodzenia herbaty, ale hamburgera z frytkami już nie. Tymczasem szkodliwość cukrów nie jest aż tak wielka, jak potrafi być wielka szkodliwość tłuszczów trans.

Warto również zauważyć, że zazwyczaj odchudzanie – zwłaszcza takie radykalne – nie przynosi żadnego efektu, ponieważ bardzo często ludzie nie biorą pod uwagę tego, że powinni zdecydować się na wysiłek fizyczny. Chociaż pełno jest w Internecie porad jak ćwiczyć, to ludzie wolą pójść po najniższej linii oporu i odchudzać się przede wszystkim drakońskimi dietami. To ostatecznie kończy się efektem jo-jo, a czasami też pogorszeniem stanu zdrowia.

W przemianach cukrów bardzo pomaga za to chrom i jeżeli chcemy schudnąć, żywmy się przede wszystkim racjonalnie oraz pełnowartościowo. Uzupełniajmy niedobory chromu, jedząc jajka, jabłka, kiełki pszenicy, wyroby drożdżowe i pełnoziarniste, brokuły, zielony groszek, gotowaną wołowinę, ryby i płatki. W ten sposób na pewno nie będziemy narzekać na otyłość – chrom pomoże nam spalić cukier, a jednocześnie pozwoli mu się dobrze wchłonąć, przez co będziemy zdrowi i energiczni.

Warto zwracać uwagę na fakty

O cukrze krąży wiele mitów, które zręcznie przykrywają fakty na jego temat. Weźmy na przykład to: 100 gram cukru ma 386 kcal. To bardzo dużo, jeżeli chcielibyśmy to wszystko zjeść. 100 gram to bowiem 20 płaskich łyżeczek, a więc potencjalnie dziesięć posłodzonych herbat. Czy faktycznie dajemy radę tyle wypić, czy raczej wypijamy dwie dziennie?

W nadmiarze cukier nie tylko nie szkodzi, ale także niekiedy pomaga. Jest cennym źródłem szybkiej energii, co pozwala stanąć na nogi nawet wtedy, kiedy jesteśmy niewyspani bądź zmęczeni po długiej pracy. Właśnie dlatego słodka przekąska czy herbata z cukrem na pierwsze i drugie śniadanie potrafi zdziałać cuda. Musimy jednak pamiętać, że ten zryw energii jest dość krótkotrwały i pomoże nam na ograniczony czas, warto za to być świadomym tego, że czasami ta chwila wystarczy.

Taki zasób energii, jaki znajdziemy w cukrze, przyda się przede wszystkim w tej pracy, w której potrzeba dużo koncentracji. Zapewne zauważymy, że kierowcy, którzy spędzają całe dnie za kółkiem bardzo cenią sobie słodkości – czy też nawet możliwość wypicia kawy lub herbaty z cukrem na trasie. To pozwala im bowiem na zryw energii, bo nie zawsze mają sposobność do tego, żeby zjeść pełnowartościowy posiłek. Co prawda cukier im go nie zastąpi, ale na chwilę pomoże. Kupi nam trochę czasu po to, żebyśmy mogli zebrać siły niezbędne do dotarcia do miejsca, w którym faktycznie możemy odpocząć i całkiem się zregenerować!

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama