WIEŻA "WRÓCIŁA" DO RYNKU

  • 23.11.2012, 16:03
  • Agnieszka Nowak
WIEŻA "WRÓCIŁA" DO RYNKU
Jest strzelista, z widokiem na miasto poprzez tarcze zegara oraz odkrytym tarasem widokowym. To Wieża Ratuszowa, która wróciła do świdnickiego Rynku po 45 latach.

Jest strzelista, z widokiem na miasto poprzez tarcze zegara oraz odkrytym tarasem widokowym. To Wieża Ratuszowa, która wróciła do świdnickiego Rynku po 45 latach.

Poprzednia wieża zawaliła się w 1967 roku podczas nieumiejętnie prowadzonych prac rozbiórkowych w bloku śródrynkowym przez legnicką firmę. Odbudowała ją... legnicka firma „Budobratex”. Budowla nawiązuje do swojej historycznej poprzedniczki. Jej odbudowa ruszyła w czerwcu 2010 r. Mimo,że miała być gotowa pod koniec 2011 r., to nie obyło się bez trudności. Przede wszystkim wieża musiała zyskać solidne fundamenty. Wykonano je ze specjalnych betonowych pali umieszczonych na głębokości ok. 10 m. Ciasna zabudowa świdnickiego Rynku również nie ułatwiała zadania. Do transportu materiałów, ponad dachami kamienic wykorzystano specjalny dźwig. Podobnie było z precyzyjnie wykonywanymi szalunkami żelbetowej konstrukcji. Dodatkowy żuraw przyjechał specjalnie ze Śląska na najbardziej widowiskowy element budowy – montaż kopuł na szczycie wieży.

Miasto uzyskało unijną dotację nie tylko na odbudowę wieży, ale również na jej wyposażenie oraz remont elewacji kamienic w bloku śródrynkowym sąsiadujących z wieżą. Fundusze pochodzą z Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2007-2013 – Odnowa zdegradowanych obszarów miejskich na terenie Dolnego Śląska.

Wieża jest wyposażona w ogromną ilością elektroniki. Są tam ekrany LCD, infokioski oraz system multimedialny pozwalający na niezależne wyświetlanie i zarządzanie obrazem na monitorach, także obrazem wyświetlanym przez projektor. Wkrótce będzie również możliwość wysłania zdjęcia z wieży  z własnym wizerunkiem z infokiosku, w którym zainstalowana jest kamera.

Do wieży można się dostać przez pawilon w strefie wejściowej, który ma częściowo przeszklony front. Posadzka przed pawilonem wejściowym jest wykonana z kamienia, a jej elementy nawiązują do obrysu dawnych kramów kupieckich. Na parterze pawilonu znajduje się główna strefa wejściowa z holem recepcyjnym. Na I piętrze przewidziano hol ekspozycyjny oraz dodatkowe wejście do teatru i Muzeum Dawnego Kupiectwa. Poziom II to otwarty hol ekspozycyjny oraz strefa wejściowa do wieży ratuszowej. To stąd ruszają windy, które wiozą turystów na przeszklony taras widokowy na poziomie VIII. A ten powstał na poziomie zegara, którego cztery tarcze wykonane zostały z przydymionego szkła. Dzięki takiemu projektowi taras widokowy jest dostępny przez cały rok niezależnie od pogody. Do tego miejsca dojeżdżają windy, więc obiekt jest przyjazny dla osób niepełnosprawnych. Kondygnacje I-VI – to powierzchnie wystawiennicze. Poziom ostatni – IX – to otwarty taras widokowy. Zgodnie z historycznym pierwowzorem na szczycie wieży znajduje się kula, wypełniona pamiątkami zgromadzonymi przez mieszkańców Świdnicy.

 

Agnieszka Nowak

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu www. tvsudecka.pl z siedzibą w Bielawie, 58-260, ul. Jana III Sobieskiego 17a, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe