Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

FESTIWAL PSTRĄGA WRACA DO KŁODZKA

Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim po ośmiu latach od swojego powstania wraca do miasta, w którym się narodził czyli do Kłodzka.
FESTIWAL PSTRĄGA WRACA DO KŁODZKA

Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim po ośmiu latach od swojego powstania wraca do miasta, w którym się narodził czyli do Kłodzka. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 8 sierpnia w godzinach 13.15-20.30 na kłodzkim rynku. Można rzec: kłodzki pstrąg dobry przed bitwą i po bitwie! bowiem VIII edycja imprezy będzie się przeplatać z głównymi działaniami jubileuszowych Dni Twierdzy.

 

Choć cel festiwalu - jakim jest propagowanie pstrąga jako sztandarowego produktu regionalnego oraz promocja przepięknych miejsc i miejscowości Hrabstwa Kłodzkiego – pozostaje niezmienny, to formuła imprezy co roku ulega zmianie. Tak będzie i tym razem. Konkurs główny o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi polegał będzie na przygotowywaniu na oczach publiczności potrawy z pstrąga, a głównym elementem oceny będzie prezentacja sposobu przygotowania czyli żywe opowiadanie towarzyszące wykonywaniu poszczególnych czynności przez profesjonalnych kucharzy. W szranki konkursu staną tym razem mistrzowie kuchni – laureaci konkursów i festiwali kulinarnych. 

 

Walory naszego produktu zostały docenione przez Ministerstwo Rolnictwa w 2012 roku, które wpisało kłodzkiego pstrąga na elitarną listę produktów regionalnych pod numerem 1000, a 2 lata później na tę samą prestiżową listę trafił kłodzki pstrąg wędzony.

 

Organizatorzy festiwalu zapraszają miedzy innymi na pokaz w wykonaniu kulinarnej gwiazdy – Jan Kuroń poprowadzi warsztaty dla publiczności z przyrządzania dań z pstrąga i nie tylko. Każdy będzie mógł podpatrzeć technikę i  sprawność mistrza kuchni, który chętnie dzieli się swoją wiedzą.

 Szef organizacyjny imprezy - Marek Mazurkiewicz z Fundus Glacensis - dodaje: dzięki pozyskaniu sponsorów związanych z branżą rolniczą i gastronomiczną publiczność biorąca udział w konkursach i quizach może liczyć na atrakcyjne nagrody, zaplanowaliśmy także rozdanie  500 darmowych porcji degustacyjnych potrawy z pstrąga oraz dobry catering i występy artystyczne.

 

Festiwal to także okazja dla regionalnych producentów, aby mogli zaprezentować swoje produkty i wyroby.

Organizatorami festiwalu są Stowarzyszenie Fundus Glacensis, Miasto Kłodzko i Starostwo Powiatowe. Patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Marek Sawicki. Szczegółowy program na www.fundusglacenis.pl 


Podziel się
Oceń

Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama