Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Dlaczego warto jeść kasze?

Kasze to element tradycyjnej kuchni staropolskiej, jednak do pewnego momentu, zostały zastąpione ryżem czy makaronem. Na szczęście, znowu coraz częściej sięgamy po ten zapomniany produkt, efektywnie wzbogacając naszą codzienną dietę. Dlaczego warto jeść kasze?
Dlaczego warto jeść kasze?

Kasza to nic innego jak oczyszczone z niejadalnych części ziarno zbóż. Od rodzaju surowca zależy, jaką kaszę otrzymamy, dlatego na rynku dostępna jest ta jęczmienna, gryczana, kukurydziana czy z prosa. Oprócz wyglądu, różnią się one stopniem rozdrobnienia i zawartością składników odżywczych. W codziennej diecie zbilansowanej, kasze powinny zajmować honorowe miejsce i według norm, stanowić jeden z 6 zalecanych porcji węglowodanów w ilości pół szklanki ugotowanej kaszy.

W zdrowym odżywianiu, niezmiernie ważnym aspektem jest spożycie produktów z pełnego ziarna. W ten kanon wpisują się właśnie kasze poprzez sposób ich otrzymywania. Polega to na tym, że usuwa się jedynie części niejadalne, a te najcenniejsze pod względem odżywczym pozostają nienaruszone. Dzięki temu jest to produkt nieprzetworzony, nie zawierający konserwantów czy polepszaczy smaku. Kasze to świetne źródło magnezu, cynku czy żelaza a także witamin z grupy B. Odpowiednia podaż tych składników skutecznie wspomaga pracę mózgu, poprawia koncentrację czy zapobiega skurczom mięśni. Nie bez powodu, kaszę powinny wiec spożywać osoby pracujące umysłowo, uczniowie czy studenci.

Wyjątkowa wartość odżywcza to nie jedyna zaleta produktów, jakim są kasze. Oprócz tego, jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, ponieważ wystarczy gotować ją kilkanaście minut. Co więcej, jest łatwa w przechowywaniu i posiada długi termin przydatności. Niewątpliwym atutem jest niska cena kasz, co ponownie obala mit na temat wysokich kosztów związanych ze zdrowym odżywianiem. Uniwersalność smaku pozwala nam przygotować ją zarówno na słono i na słodko. Dzięki temu, kasze stanowią nie tylko dodatek do obiadu, a mogą być składnikiem koktajli, budyniu, babeczek a nawet placków czy kotletów. Ta różnorodność umożliwia nam korzystanie z dóbr zawartych w kaszach zależnie od naszych preferencji.

Zdrowa, codzienna dieta to przede wszystkim różnorodne odżywianie. Dzięki temu mamy pewność, że dostarczymy do organizmu odpowiednią ilość składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Mnogość produktów sprawia, że dieta nie staje się nudna i monotonna, co zwiększa skuteczność jej działania. Warto więc zadbać o swój sposób odżywiania, właśnie poprzez wykorzystanie kasz – prawdziwego bogactwa natury.

 

Artykuł sponsorowany


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama