Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

PIERNIKI W DZIERŻONIOWSKIM MUZEUM

Kojarzone w dawnych czasach z luksusem, dziś przywodzą nam na myśl chwile beztroskich jarmarków i odpustów. Pierniki, bo o nich mowa, są tematem nowej czasowej ekspozycji w dzierżoniowskim Muzeum Miejskim. Wystawę „Pierniki. Podróż do krainy zmysłów… przez Śląsk, Łużyce Górne i 900 letnią kulturę kulinarną w Europie Środkowej” zainauguruje 6 października wernisaż połączony z warsztatami wypieku tych smakołyków.
PIERNIKI W DZIERŻONIOWSKIM MUZEUM

Smak pierników kryje w sobie bogatą historię, nie tylko ich wypieku, lecz także wyrobu kunsztownych form piernikarskich. Słodkie miodowe wypieki, znane już w starożytności, w okresie średniowiecza połączono z egzotycznymi dodatkami sprowadzanymi z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, tworząc znane nam dzisiaj pierniki.

Piperatas tortas facientes – wytwórca ciastek z pieprzem, pojawił się już w 1293 w Świdnicy, i jest to najstarsza wzmianka o miejskim rzemiośle piernikarzy  w Europie. Na przełomie XVIII i XIX w. na terenie Śląska było 157 piernikarzy, w tym co najmniej dwóch w Dzierżoniowie. Ciastka wypiekali w drewnianych formach - jedno, dwu, trzy i czterostronnych wykonywanych najczęściej przez wykwalifikowanych snycerzy. W XIX wieku odstąpiono od formowania ciasta za pomocą drewnianych form na rzecz metalowych ramek o różnych kształtach. Znikają dawne, często symboliczne wzory, a pojawiają się pierniki dekorowane zewnętrznie, za pomocą lukrów lub obrazków.

Wystawa w muzeum przedstawia wielowiekową tradycję wypiekania pierników, wprowadza w świat aromatycznych, niegdyś drogocennych przysmaków oraz ukazuje piernikarski warsztat kichlarza wraz z kunsztownymi formami piernikarskimi z  XVIII i XIX w. Jest to ekspozycja czasowa ze zbiorów Haus Schlesien w Königswinter, Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego w Ziębicach, Muzeum Etnograficznego Oddział Muzeum Narodowego we Wrocławiu i Muzeum Miejskiego Dzierżoniowa.

Wernisaż odbędzie się 6 października o godz. 17.00. Wykład o tradycjach piernikarskich na Śląsku oraz warsztaty wypiekania pierników zaprezentuje Karolina Klimek z Piernikarni Śląskiej. Wstęp wolny.



 


Podziel się
Oceń

Komentarze
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama