Stoisz na dziedzińcu zamku, światło letniego słońca igra z zielenią winnych liści, a w powietrzu unosi się aromat świeżo tłoczonej oliwy i dojrzewającego sera. III Sudecki Festiwal Winnic i Oliwy to barwna mieszanka smaków, muzyki i radosnej atmosfery, która już na stałe wpisała się w wakacyjny kalendarz Dolnego Śląska. W dniach 16-17 sierpnia zamek Otmuchów zamieni się w kulinarną oazę – pojawią się lokalni winiarze, producenci oliwy oraz serów, którzy podzielą się swoimi najlepszymi wyrobami. Gościom czas umilą koncerty i występy na żywo, idealne do rozmów z przyjaciółmi w cieniu zamkowych murów.
To wydarzenie nie tylko celebruje regionalne bogactwo smaków, ale i integruje lokalną społeczność, zapraszając do wspólnej zabawy wszystkich – od koneserów win, przez rodziny z dziećmi po tych, którzy po prostu chcą cieszyć się letnim dniem w niepowtarzalnej scenerii. Pośród kolorowych stoisk i śmiechu dzieci poznasz sekrety winnej uprawy, dowiesz się, jak powstaje oliwa i odkryjesz, jak bardzo potrafi zaskoczyć rodzima kuchnia. Niezależnie, czy wpadniesz na krótką degustację, czy zostaniesz na cały dzień – każdy znajdzie coś dla siebie.





Napisz komentarz
Komentarze