Królowa jest tylko jedna
Tak jak wedle włoskiej legendy pizza margherita po raz pierwszy powstała dla królowej Małgorzaty, tak po dziś dzień w Polsce placek ten niepodzielnie króluje, jeśli chodzi o włoskie smaki na polskich stołach. Pizzę jemy w Warszawie, w Krakowie czy Gdańsku. Pizza we Wrocławiu czy Poznaniu jest równie popularna, jak w Kołobrzegu czy Sosnowcu. Jest to stosunkowo tanie jedzenie, które sprawdza się zarówno jako kolacja w romantycznym wydaniu, jak i szybki posiłek zamówiony do domu. Istotą dobrej pizzy są produkty – najważniejsze z nich to ciasto i sos. Jeśli ciasto jest niesmaczne, niedopieczone lub wręcz odwrotnie – spalone, a sos nieodpowiednio doprawiony, wówczas nawet najlepszy ser i dodatki nie naprawią zepsutego smaku.
Inne przysmaki ze słonecznej Italii
Jednak nie tylko pizza rządzi na naszych stołach. Bardzo polubiliśmy się też z innymi smakami śródziemnomorskimi. Od niedawna dużą popularność zyskują owoce morza pod różnymi postaciami. Polacy przekonali się, że to smaczna alternatywa dla innych rodzajów powszechnie spożywanego mięsa. Na naszych stołach zagościły zatem nie tylko małże czy krewetki, ale i ośmiornice, kalmary, a nawet homary i kraby. Innym włoskim smakiem, jaki pokochaliśmy, są wszelkiego rodzaju makarony. Zjadamy je niemal w hurtowych ilościach. Lubimy nie tylko tradycyjne włoskie sosy, jak aglio di olio, carbonarę czy bolognese, ale tworzymy również polskie wariacje – sosy myśliwskie czy grzybowe. Taka fuzja kuchni polsko-włoskiej to nasza specjalność. Pasta na Półwyspie Apenińskim wygląda bowiem zupełnie inaczej niż w rodzimym wydaniu. Polacy uwielbiają skąpać makaron w sosie, tymczasem rodowity Włoch z wrodzonego skąpstwa i szacunku do tradycji użyje raczej niewielkiej ilości dodatku. Warto również wspomnieć, że zakochaliśmy się we włoskich deserach – trudno dzisiaj o restaurację, która nie serwowałaby panna cotty albo tiramisu, nie wspominając o włoskich lodach, które znaleźć można w każdej cukierni. Nic dziwnego, że włoska kuchnia jest tak popularna. Jest ona zwyczajnie przepyszna!



