Jakie istnieją gatunki kawy?
Koniecznie musisz wiedzieć, że istnieją trzy kluczowe gatunki kawy. Występuje między nimi sporo różnic – zarówno, jeśli chodzi o wygląd ziaren, smak, jak i miejsce uprawy. Najbardziej znanym gatunkiem jest arabica – doceniana głównie przez kawoszy, którzy nie lubią przesadnych nut goryczy i kwasowości i tych, którzy niezbyt chcą przyswajać duże ilości kofeiny (w arabice znajdziesz jej niewiele).
Liberica to kolejny gatunek, który wyróżnia łagodny smak, a także orzechowy aromat. Najczęściej stosowana jest jako wypełniacz innych mieszanek kawowych, a jako samodzielny napój nie cieszy się zbyt dużą popularnością, co wynika z faktu jej niewielkiej mocy. Ostatnim rodzajem jest robusta, która na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają, gdy kawa ma mocny, intensywny smak oraz zawiera dużo kofeiny.
Oczywiście wiedz także, że w zależności od miejsca uprawy, istnieje kilkanaście odmian każdego gatunku kawy.
Kawa ziarnista, a może kawa mielona?
Na sklepowych półkach znajdziesz przede wszystkim dwa rodzaje kawy: w ziarnach i zmieloną. Zapewne niejednokrotnie zastanawiałeś się, która będzie lepszym wyborem? Zawsze, gdy tylko możesz, sięgaj po kawę ziarnistą. Nieważne jest to, czy Twój ekspres jest wyposażony w młynek, czy też korzystasz z ekspresu przelewowego lub kolbowego. Lepiej wybrać droższą kawę ziarnistą i mieć pewność, że kawa zapewni pełnię smaku i aromatu. Jeśli natomiast Twój sprzęt w domu nie ma młynka kawowego, to warto, abyś rozważył zakup osobnego młynka elektrycznego.
Jaką wybrać kawę do ekspresu ciśnieniowego?
Podczas wyboru kawy do ekspresu pamiętaj o długości palenia ziaren. Ciemniej palone ziarna mają więcej tłuszczów, będących nośnikiem smaku i aromatu. Jeśli zdecydujesz się na zbyt krótko palone ziarna (jaśniejsze), to istnieje ryzyko, że w naparze będzie dominowała nieprzyjemna kwasowość. Poza tym powinieneś wiedzieć, że młynki ceramiczne z niektórych ekspresów mogą znacznie szybciej się zacierać i zużywać, gdy zdecydujesz się mielić w nich krótko paloną kawę. Istotne jest też to, że doskonała kawa do ekspresu powinna być świeża – zarówno w kontekście mielenia, jak i terminu palenia. Z tego względu podczas zakupu zwróć uwagę na to, aby kawa nie miała więcej niż 4 miesiące – takie informacje powinny być umieszczone na paczce.
Jakie kawy są polecane przez baristów?
Spory wybór kaw do ekspresu może zaoferować Ci Rzemieślnicza palarnia kawy Finest Coffee! Ofertę znajdziesz pod adresem https://finestcoffee.pl i znajdziesz tam świetne mieszanki kawowe do ekspresu.
- Mieszanka Finest Crema 01 – składa się w 85% z Arabicy i 15% Robusty. To mieszanka, która wyróżnia się bogatym i złożonym smakiem. Można w niej wyczuć m.in. słodycz, nuty mlecznej czekolady, czy karmelu.
- Mieszanka Finest Espresso 01 – to stuprocentowa Arabica, wyróżniająca się głębokim aromatem. Wyczujesz w niej doskonałe nuty delikatnej słodyczy, posmak ciemnej, gorzkiej czekolady i orzechów.
- Mieszanka Finest Espresso 02 – 100% Arabica, którą charakteryzuje głęboki aromat i słodki posmak. Wyróżnia się posmakiem czekolady i orzechów z odrobiną przypraw.
Dowiedziałeś się już, jaka kawa do ekspresu sprawdzi się najlepiej. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu krótkiemu artykułowi wiesz, gdzie możesz zaopatrzyć się w najwyższej jakości kawę!



