Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Czym jest czerwona witamina? Poznaj wyjątkowe właściwości witaminy B12

Organizm człowieka nie może prawidłowo funkcjonować bez witaminy B12. Ten związek chemiczny jest regulatorem produkcji czerwonych krwinek i odpowiada za powstawanie innych komórek. Substancja nazywana kobalaminą nadzoruje wiele procesów zachodzących w ciele człowieka, a jej niedobór wiąże się z niebezpiecznymi dla zdrowia konsekwencjami. Dowiedz się, co dobrego robi dla Ciebie witamina B12.
  • 31.05.2023 14:17
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czym jest czerwona witamina? Poznaj wyjątkowe właściwości witaminy B12

Kobalamina, czyli witamina brudu – skąd wzięła się ta nazwa?

Czy wiesz, że kobalaminę nazywa się potocznie witaminą brudu? Czyste i sterylne warunki mogą uchronić nas przez groźnymi chorobami, jednak często powodują, że poziom witaminy B12 spada poniżej normy. Ten niezwykły związek jest produkowany przez dobre bakterie, czyli pożyteczne mikroorganizmy. Niewielkie ilości substancji są wytwarzane przez mikroflorę w jelicie grubym, jednak witamina B12 wchłania się już w jelicie cienkim, dlatego należy dostarczać ją do organizmu wraz z pożywieniem lub suplementami diety. Niedobór kobalaminy często nie daje żadnych charakterystycznych objawów, dlatego przez wiele lat możemy mieć awitaminozę i nawet o tym nie wiedzieć.

Za co odpowiada witamina B12?

Kobalamina jest nazywana czerwoną witaminą ze względu na swój kolor. Rozpuszcza się w wodzie i występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w przemianach białkowych, tłuszczowych i węglowodanowych, a do tego:

  • produkuje czerwone krwinki,
  • reguluje pracę układu nerwowego,
  • uczestniczy w produkcji otoczek chroniących komórki nerwowe,
  • utrzymuje odpowiedni poziom homocysteiny,
  • zmniejsza liczbę lipidów we krwi,
  • wspomaga dobry nastrój.

Witamina B12 ma duży wpływ na zdrowie psychiczne. Badania naukowe wykazały, że odpowiedni poziom kobalaminy minimalizuje ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Dlaczego brakuje nam kobalaminy?

Witamina B12 jest potrzebna każdemu z nas, a jej niedobór może mieć różne podłoża. Najczęściej jest to konsekwencja diety, która nie obejmuje produktów odzwierzęcych lub niezróżnicowany jadłospis składający się głównie z bezwartościowych posiłków. Czasem awitaminoza jest spowodowana zaburzeniami wchłaniania lub utajonymi chorobami. Najczęstsze objawy niedoboru kobalaminy to:

  • blady lub żółtawy odcień skóry,
  • uczucie ciągłego zmęczenia,
  • zapalenie języka,
  • problemy z przewodnictwem nerwów,
  • zawroty głowy i zaburzenia widzenia,
  • podwyższona temperatura ciała.

Brak witaminy B12 może objawiać się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, a seniorzy z niedoborem częściej cierpią na demencję. U niemowląt z awitaminozą obserwuje się opóźnienia rozwojowe oraz zaburzenia ruchowe.

W których produktach spożywczych znajduje się najwięcej witaminy B12?

Najbogatszym źródłem czerwonej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego. Kobalamina znajduje się w podrobach, rybach i owocach morza, jajach, nabiale, jogurtach oraz serach pleśniowych. Istnieją także źródła witaminy B12 odpowiednie dla wegan. W sklepach dostępne jest mleko kokosowe, sojowe lub migdałowe wzbogacone kobalaminą. Osoby niejedzące produktów odzwierzęcych znajdą czerwoną witaminę w drożdżach spożywczych i płatkach zbożowych. Niestety wybór produktów jest niewielki, dlatego warto sięgnąć po suplementy diety zawierające dobroczynną witaminę B12.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama