Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Przepis na babę wielkanocną polecają seniorki z klubu ABC Senior w Bystrzycy Dolnej

Wśród wielu potraw przygotowywanych na Wielkanoc, na stole obowiązkowo musi znaleźć się baba wielkanocna. Samo określenie wzięło się stąd, że kształtem przypomina kolistą spódnicę, jaką w sytuacjach odświętnych nosiły na wsiach starsze kobiety. Dodać należy, że zwyczaj pieczenia bab wielkanocnych trafił do nas m.in. z Litwy . Dziś sprawdzonym przepisem na to wielkanocne ciasto dzielą się nasze gospodynie z Klubu ABC Seniora.
Przepis na babę wielkanocną polecają seniorki z klubu ABC Senior w Bystrzycy Dolnej

SKŁADNIKI

  • 4 jajka 
  • 200 g masła lub oleju roślinnego 
  • skórka i sok z 1 cytryny 
  • 1 szklanka cukru (180 g) 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)  
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g) 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

WYKONANIE

Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.

Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).

Masło roztopić (olej delikatnie podgrzać w kąpieli). Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę z cytryny, odstawić.

Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii.

Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować).

Do ciasta wlać masło lub olej i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Smacznego!

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu www. tvsudecka.pl z siedzibą w Bielawie, 58-260, ul. Jana III Sobieskiego 17a, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: CRGTreść komentarza: Trenerze , pamiętamy i bardzo tęsknimy..Data dodania komentarza: 30.11.2025, 22:18Źródło komentarza: MKS 9: Pływacy na zawodach w DzierżoniowieAutor komentarza: BielawaTreść komentarza: 1)"Rondo Tkaczy" - ku pamięci zastrzelonym tkaczom w tzw,, buncie tkaczy,,. ,2), Rondo Włókniarzy,, To są propozycje. 👍Data dodania komentarza: 28.11.2025, 20:07Źródło komentarza: Na mapie Bielawy pojawiło się Rondo Christiana Gottloba DierigaAutor komentarza: Stanisław MyhalTreść komentarza: Zapomniano,że była nazwa BZPB im.II Armii WP a dopiero później nazwę zmieniono na "Bielawa"Data dodania komentarza: 28.11.2025, 18:35Źródło komentarza: Na mapie Bielawy pojawiło się Rondo Christiana Gottloba DierigaAutor komentarza: eraTreść komentarza: zapraszamy do innych jeszcze stojacych dzieki Opatrznosci zamieszkalych budynkow na terenie Gminy BielawaData dodania komentarza: 25.11.2025, 09:05Źródło komentarza: Bielawa: Termomodernizacja gminnego budynku wielorodzinnego, zlokalizowanego przy ul. Strażackiej 4 A, dobiegła końcaAutor komentarza: WieslawTreść komentarza: Jest gorzej i taka jest prawda !!!Data dodania komentarza: 15.11.2025, 08:11Źródło komentarza: DOW NFZ: dot finansowania opieki zdrowotnej, w tym szpitala w DzierżoniowieAutor komentarza: BielawianinTreść komentarza: Gratulacje dla bielawskiego super maratończyka Pana Andrzeja Węclewskiego,który niezmordowanie startuje z sukcesami (prawie we wszystkich polskich maratonach i półmaratonach w kraju).Ten Pan ,pomimo swoich 70 lat wygrał swoją kategorię wiekową,z kolejnym sukcesem kończąc sezon biegowy.Data dodania komentarza: 12.11.2025, 17:38Źródło komentarza: Za nami 10. RST Półmaraton Świdnicki
Reklama