Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego?

Za pomocą ekspresu do kawy można wydobyć głębię smaku ziaren pod warunkiem, że będą one dobrej jakości.
  • 22.10.2021 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego?

Nie można jednak tego oczekiwać po zwykłej kawie przemysłowej, którą produkuje się w dużych fabrykach. Pojawia się wobec tego pytanie: w jakich sklepach sprzedawana jest kawa rzemieślnicza? W popularnych dyskontach spożywczych z pewnością nie uda się znaleźć wysokogatunkowej kawy. Godnym polecenia miejscem jest palarnia kawy, która sprzedaje świeżo wypalone ziarna sprowadzone ze sprawdzonego źródła, czyli prosto z zagranicznej plantacji. Może to być arabika, robusta czy nawet liberyka. Gatunków kawy jest wiele do wyboru, ale jaka będzie odpowiednia do ekspresu?

W poszukiwaniu odpowiedniej kawy do ekspresu

Jeśli ktoś chce cieszyć się aromatycznym napojem, to nie może załadować ekspresu kiepskiej jakości kawą. Pierwszą kwestią jest to, aby zapomnieć w ogóle o kupowaniu mielonej kawy, bo jest to już produkt mocno zwietrzały i pozbawiony tego, co najcenniejsze. Kluczowe jest to, aby zawsze wybierać kawę ziarnistą i mielić ją bezpośrednio przed zaparzeniem. Tylko w ten sposób możliwe stanie się wydobycie głębokiego aromatu i smaku, które są ukryte w ziarnach. Jeśli fundusze na to pozwalają, to najlepszym rozwiązaniem będzie kawa speciality, czyli produkt wysokogatunkowy. Do produkcji kawy rzemieślniczej używa się wyłącznie najlepszej jakości ziaren, które są ręcznie zbierane, pochodzą z konkretnego regionu lub wybranej plantacji.

Największym uznaniem cieszy się kawa arabika, która jest jednak stosunkowo trudna w uprawie, co przekłada się na wysoką cenę. Nie zmienia to jednak faktu, że nadaje się ona idealnie do przygotowania kawy w ekspresie. Będzie to idealne rozwiązanie dla smakoszy kawy. Arabika ma łagodny smak, w jej ziarnach znajduje się umiarkowana ilość kofeiny. Niektórzy nie przepadają za łagodną kawą, wolą coś mocniejszego, dlatego można im polecić robustę. Ma ona intensywny smak i sporą zawartość kofeiny, dlatego już nawet niewielka jej ilość zapewnia mocny zastrzyk energii. Robusta jest znacznie tańsza ze względu na dużą odporność i łatwiejszą uprawę. Najczęściej stosuje się ją jako jeden ze składników mieszanek kawowych, przede wszystkim w połączeniu z arabiką, co wynika z jej zbyt intensywnego smaku.

Czym kierować się przy wyborze kawy do ekspresu?

W pierwszej kolejności należy zdecydować o tym, po jaki gatunek kawy sięgnąć. Najpopularniejsze są wspomniane wcześniej arabika i robusta, chociaż wybór jest znacznie większy. Każdy gatunek kawy różni się od siebie w mniejszym lub większym stopniu, przede wszystkim walorami smakowymi i ceną. Stuprocentowa arabika jest uznawana za najlepszą kawę, ma ona wysokie walory smakowo-zapachowe. Oczywiście dotyczy to dobrej jakości ziaren pochodzących ze sprawdzonego źródła. Bardzo ważne jest to, aby do ekspresu kupować zawsze świeżo wypalone ziarna, po czym mielić je tuż przed przygotowaniem kawy. Kolejną kwestią jest to, aby dokładnie czytać informacje znajdujące się na opakowaniu kawy.

Każdego powinno interesować to, skąd pochodzi kawa, czyli gdzie była uprawiana. W dobrej jakości produkcie będzie zaznaczony nie tylko kraj pochodzenia, ale te region czy nawet konkretna plantacja. W zależności od tego, w jakich warunkach były uprawiane kawowce, smak kawy będzie inny. W niektórych rejonach kawa jest mocniejsza w smaku i bogatsza w kofeinę, a innym razem cechuje się łagodnością. Istotne jest to, jaką ktoś preferuje kawę, czy pije ją bez żadnych dodatków, czy też może preferuje dodatek spienionego mleka. Dla przykładu w stuprocentowej mieszance arabiki pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej smak jest kremowy, z nutami kwiatów i owoców, średnio intensywny.

 

Materiał Partnera