Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Karczoch i czosnek - poznaj ich właściwości

Zbliża się jesień, więc to dobry moment, by odświeżyć swoją wiedzę na temat odporności. Co warto jeść, by w październiku i listopadzie zapomnieć o chorobie? My proponujemy karczocha i czosnek. Sprawdź, dlaczego należy je włączyć do swojego menu.
  • 28.08.2018 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Karczoch i czosnek -  poznaj ich właściwości

Ciężko dbać o zdrowie

„Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz” pisał w jednej ze swoich fraszek Jan Kochanowski. Te słowa przypominamy sobie, gdy choroba odeśle nas na kilka dni do łóżka. Nikt z nas nie lubi chorować. Tracimy nie tylko czas na o wiele przyjemniejsze aktywności, ale przede wszystkim czujemy się okropnie. Podkrążone oczy, czerwony nos, ciężkie kończyny – tak wygląda przeziębienie, które atakuje z zaskoczenia. Na szczęście można się przed nim obronić. Jednak należy to zrobić odpowiednio wcześnie, by wyposażyć nasz organizm w „narzędzia”, które pomogą mu zwalczyć chorobę. Nie ma lepszego momentu na przygotowania do jesieni niż końcówka sierpnia/początek września. A skoro o jesieni mowa, to nie może zabraknąć karczocha i czosnku.

Karczoch – moc witamin w niewielkim warzywie

Karczoch nie należy do najpopularniejszych warzyw, z jakich korzystamy w naszej kuchni. Jeżeli chodzi o region Morza Śródziemnomorskiego, to o wiele chętniej sięgamy po oliwki (oraz oliwę z nich), o kiwi czy pomarańczach nie wspominając. Jednak to właśnie karczoch powinien stać się elementem naszej codziennej diety. Jeżeli nie w postaci gotowanej, to w kapsułkach dostępnych tutaj: https://www.plantamed.pl/. Dlaczego? Oto odpowiedź: ryboflawina, tiamina, niacyna, kwas foliowy, witamina A, B6, C, E, K, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk oraz potas. Te wszystkie witaminy i minerały zawiera w sobie karczoch, co sprawia, że jego spożywanie jest wskazane każdemu, bez względu na wiek i wykonywaną pracę.

Czosnek – najlepsza ochrona przed chorobą

Jeżeli jednak karczoch to dla nas za mało i chcemy jeszcze lepiej zabezpieczyć się przed przeziębieniem, najlepszą opcją będzie czosnek. Już nasze babcie i prababcie doceniały to warzywo. Czosnek to najbardziej skuteczny pomocnik w zapobieganiu chorobom. Jednak likwidacja infekcji i bakterii to nie jedyna jego zaleta. Oprócz tego wspomaga trawienie oraz dba o nasz wygląd. Mimo to wciąż staramy się go unikać, głównie z powodu nieprzyjemnego zapachu. Rozwiązanie znajdziesz na tej stronie. Nie musisz kupować kilograma czosnku w warzywniaku. Wystarczy, że zaopatrzysz się w czosnek w kapsułkach czy w proszku. W takiej formie jest równie skuteczny, co „zwykły”. No i ma dodatkową zaletę – po połknięciu tabletki w naszych ustach nie będzie śladu zapachu czosnku.

 

--- Artykuł sponsorowany ---