Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama 2

BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

Sezon na grzybobranie zbliża się pełnymi krokami. Jednak podczas zbiorów należy zachować ostrożność i nie narażać się na niepotrzebne niebezpieczeństwo.
BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

Należy zbierać grzyby, co, do których ma się całkowitą pewność. Jeżeli nie masz pewności, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Zasady bezpiecznego grzybobrania
1. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
2. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
3. Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
4. Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
5. Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
6. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
7. Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Objawy zatrucia grzybami
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich spożycia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia grzybów.

Do objawów zatrucia grzybami należą:
– bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
– uporczywe wymioty i biegunka,
– silne pragnienie,
– skurcze mięśni, drgawki mięśni,
– zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
– spadek ciśnienia tętniczego krwi,
– bóle wątroby,
– silnie rozszerzone źrenice,
– stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności, śpiączka.

W czasie zatrucia na początku można odczuwać objawy podobne jak przy niestrawności czy infekcji przewodu pokarmowego. Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 112 albo przewieźć chorego do szpitala.



Podziel się
Oceń

Komentarze
Reklama
Reklama