Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

NIE WYRZUCAJ, PODZIEL SIĘ JEDZENIEM

Od środy 12 maja w Dzierżoniowie działa społeczna lodówka. Specjalna chłodziarka stanęła przy wejściu do Ośrodka Pomocy Społecznej od ul. 11 listopada. Z lodówki może korzystać każdy, kto ma taką potrzebę. Można w niej zostawić produkty żywnościowe – lub brać, jeśli potrzebujemy.
NIE WYRZUCAJ, PODZIEL SIĘ JEDZENIEM

 

Społeczna lodówka daje nie tylko szansę na wzięcie udziału w akcji pomocowej dla potrzebujących, ale też wpisanie się w ekologiczny trend „no waste” - czyli nie marnowania jedzenia.

Można w niej zostawiać takie produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść - to najprostsza zasada do zapamiętania. W lodówce można umieszczać tylko produkty świeże, nieprzeterminowane oraz te, które minimalnie są po terminie określony jako „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły daty „należy spożyć do”.

W specjalnej chłodziarce można również zostawiać produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach), produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe, sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach oraz pieczywo, warzywa i owoce. Osoby, które chcą pomóc potrzebującym mogą również przekazywać wyroby własne – przetwory, ciasto, gotowe dania starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.

To świetna okazja, by np. po domowym przyjęciu, czy świętach – przekazać nadmiar dobrego jedzenia osobom w potrzebie. Lodówka będzie czynna całą dobę, każdy będzie miał do niej swobodny i oczywiście nieodpłatny dostęp.

Inicjatywa została zrealizowana dzięki dyrekcji Ośrodka Pomocy Społecznej w Dzierżoniowie oraz fundacji Weź Pomóż.

Produkty, które można umieszczać w lodówce społecznej:

  • przede wszystkim takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;
  • żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu;
  • produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach);
  • produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.;
  • sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach;
  • zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze;
  • warzywa i owoce;
  • wyroby i przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania;
  • produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań;
  • produkty płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku, tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.

Produkty, których nie należy umieszczać w lodówce społecznej:

  • nadpsute i przeterminowane, wykazujące oznaki popsucia, mające nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka;
  • już napoczęte;
  • które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”;
  • surowe jajka oraz produkty na ich bazie;
  • surowe mięso oraz produkty z niego przyrządzone;
  • wymagające głębokiego schłodzenia i mrożonki;
  • produkty wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;
  • produkty, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.

Podziel się
Oceń

Komentarze
B
brygida_mitleger 13.05.2021 10:19
Bardzo dobry pomysł jestem za na prawdę ale się mi wydaje że powinienem ktoś to pilnować bo w tedy każdy możesz wziasc co chce ludzie zamiast na śmietnik dajcie do lodówki innym się przyda na prawdę
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
Reklama