LIST OTWARTY BURMISTRZA KŁODZKA W SPRAWIE WYBORÓW

• 30.03.2020, 18:57 (aktualizacja 30.03.2020, 19:01)
  • Jarosław Wrona
LIST OTWARTY BURMISTRZA KŁODZKA W SPRAWIE WYBORÓW
List otwarty w sprawie wyborów prezydenckich

10 maja 2020 r. teoretycznie mają odbyć się wybory prezydenckie. Wszystko wskazuje na to, że rządzący nie planują przesunięcia tego terminu – bez względu na zdrowie i życie Mieszkańców Kłodzka, jak i całego kraju. Jako burmistrz Kłodzka pytam się zatem ile warte jest życie Mieszkańców 25-tysięcznego miasta? Jakim prawem narażani są oni na niebezpieczeństwo? Czy rząd w jakimkolwiek stopniu jest w stanie zabezpieczyć osoby biorące udział w wyborach, czy zagwarantuje ich bezpieczeństwo?

Na obecną chwilę w Kłodzku nie stwierdzono przypadku zarażenia koronawirusem. Nie łudźmy się jednak, takie osoby się pojawią (jeżeli już nie ma niezdiagnozowanych przypadków). Według opinii ekspertów apogeum pandemii w naszym kraju przypadać będzie za 2-3 tygodnie. Czy zatem rząd zakłada, że upora się z zagrożeniem do 10 maja, zwłaszcza że – jak pokazuje rzeczywistość – w służbie zdrowia brakuje prawie wszystkiego, by w najlepszy możliwy sposób walczyć z covid-19? Czy nie mamy do czynienia z wyjątkowo perfidną hipokryzją, bo żonglującą zdrowiem i życiem społeczeństwa? Z jednej strony wprowadza się jakże potrzebne obostrzenia, pakiety pomocowe, z drugiej zaś ignoruje bezpośrednie niebezpieczeństwo, mało tego – sam rząd niejako je „podsyca”.

Ostatnie tygodnie pokazały, że nasze dotychczasowe życie, nasz świat, może bardzo szybko się „wywrócić”. Konsekwencje tego będą długo odczuwalne. Im szybciej opanujemy koronawirusa, tym szybciej będziemy mogli zacząć naprawiać gospodarkę. Czy zatem przedłużając zagrożenie obecny rząd nie sprawia, że problemy gospodarcze będą mocniejsze i trwalsze?

Inne kraje rezygnują z przeprowadzania wyborów, a tam gdzie się one odbyły, sytuacja drastycznie się pogorszyła. Czy zatem nie powinniśmy się uczyć na błędach i korzystać z tamtych doświadczeń?

Urzędy, w tym Urząd Miasta w Kłodzku, pracują w trybie kryzysowym. To znaczy, wypełniają swoje wszystkie obowiązki i wspierają, angażują się w zupełnie nowe działania związane z walką z pandemią. Przy czym mają mniejsze możliwości kadrowe. Czy zatem organizacja wyborów przebiegnie sprawnie? Bardzo wątpliwe. A jeśli nawet się uda, to z pewnością nie będzie to stało na wysokim poziomie – spełniającym standardy demokratyczne.

I jeszcze jedna sprawa. Jak podają statystyki, wyborcami partii rządzącej, w znacznej mierze, są seniorzy, czyli grupa najbardziej narażona na tragiczne skutki wirusa. Czy rządzący tego nie zauważają? A może chcą przeprowadzić wybory – jak to ukazano w jednym żartobliwych obrazków – „których nie przeżył nikt”.

Czy nie powinno się dążyć do uspokajania nastrojów, nakłaniania do pozostania w domu, zadbania o siebie, nienarażania się na niepotrzebne ryzyko?

Dużo tych pytań. Odpowiedź na nie powinna być prosta i sama się nasuwać. Jednak, jak pokazuje rzeczywistość, nie zawsze logika i etyka mają pierwszeństwo.

Apeluję, a właściwie proszę lokalnych przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, Radnych miejskich, powiatowych związanych z partią rządzącą, Wojewodę Dolnośląskiego, Parlamentarzystów, bądźcie głosem rozsądku, zadbajcie o obywateli. O ludzi, dzięki którym pełnicie zaszczytne i odpowiedzialne funkcje. Właśnie! Pokażcie odpowiedzialność za Mieszkańców Polski, województwa, Kłodzka. Zadbajcie o zdrowie swoje i swoich bliskich.

Michał Piszko
Burmistrz Miasta Kłodzka

Jarosław Wrona

Krzysztof
Krzysztof 31.03.2020, 11:15
Pani "Mieszkanka" jak na Trolla przystało od razu atakuje zamiast może przeczytać tekst listu. Oficjalne stanowisko rzadu jest takie, że na dzień dzidiejszy nie ma przeciwskazań by wybory odbyły się w maju. To na burmistrzach miast spoczywał będzie obowiazek ich organizacji i przeprowadzenia. Zatem jak najbardziej jest uzasadniony list burmistrza Kłodzka, któremu los mieszkańców nie jest obojetny ! Czy tak trudno to zrozumieć ?
Mieszkanka
Mieszkanka 31.03.2020, 10:20
Ktos tu chce grac na naiwności mieszkańców, nikt nie mówi ze wybory beda na 100% ale trzeba namieszać i straszyc ludzi brawo dla pana burmistrza
andy
andy 31.03.2020, 09:43
Mnie wybory 10 maja nie ruszają , ja chcę żyć a nie ułatwiać drogę innym do koryta bo ktoś tam na Żoliborzu chce .
Klodzczanin
Klodzczanin 30.03.2020, 21:00
Faktem jest ze niebezpieczeństwo zarażenia podczas wyborów jest bardzo duże ale ale,takie same niebezpieczeństwo a może i większe jest chodząc po zakupy do Leclerc-a, Lidla i innych sklepów wiadomo zakupy potrzeba najpilniejsza,i zamartwianie się o same wybory to już........ dalej bez komentarza.
ano
ano 30.03.2020, 19:27
Wybory POWINNY BYĆ PRZEŁOŻONE nie ulega to wątpliwości. Niestety Pan jest niewiarygodny, POKAZAŁ SWOJĄ WIELKĄ NIEODPOWIEDZIALNOŚĆ w czasie trwania EPIDEMII KORONAWIRUSA. Wycofane zostały zdjęcia ze strony kłodzkiej jednostki wojskowej 22kbpg na których jest między innymi Pan. W internecie nic nie ginie jak się Panu wydaje i można je sobie w innych miejscach zobaczyć.