Przy wyborze blatu kuchennego istotnych jest kilka elementów. Te najważniejsze to:
- materiał, z którego blat został wykonany – na rynku znajdziesz blaty drewniane, drewnopodobne, kamienne, kamieniopodobne czy wykonane z tworzywa sztucznego,
- jego design – kolorystyka oraz styl, które muszą dopasowywać się do ogólnego wystroju kuchni,
- właściwości fizyczne blatu – m.in. jego grubość, odporność na obciążenia i uszkodzenia mechaniczne, a także działanie wysokich temperatur (na które będzie narażony np. wówczas, gdy postawisz na nim garnek z gorącą zupą czy świeżo zdjętą z ognia patelnię) czy wilgoci,
- sposób wykończenia.
Dlatego właśnie, stając przed wyborem, warto przyjrzeć się wszystkim dostępnym opcjom i podjąć decyzję po namyśle.
Materiał wykonania
Wybór materiału, z którego zostanie wykonany blat, powinien być pierwszą decyzją, która podejmiesz. To bowiem materiał wykonania wpływa i na design tego elementu, i na jego własności fizyczne i – co równie istotne – na cenę.
- Blaty drewniane wprowadzą do Twojej kuchni naturalny klimat, wpisujący się w stylistykę skandynawską czy rustykalną. Warto wybierać te wykonane z drewna egzotycznego lub innych gatunków o wysokiej odporności na działanie wilgoci. Pamiętaj, że blaty z drewna mogą wymagać konserwacji – np. polerowania i bejcowania lub olejowania i są mało odporne na uszkodzenia mechaniczne (np. te powstające podczas krojenia produktów bez użycia deski).
- Blaty drewnopodobne to nieco tańsza alternatywa dla blatów drewnianych. Sięgnięcie po nie również wprowadzi naturalną atmosferę do wnętrza, a ich cena będzie stosunkowo niższa. Dlatego po kilku latach taki blat można po prostu wymienić na nowy. Są również stosunkowo mało odporne na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne.
- Blaty kamienne i z konglomeratu są najbardziej ekskluzywne, ale i zarazem najbardziej kosztowne spośród wszystkich. Wytrzymałe, solidne i eleganckie, ale także bardzo ciężkie. Dlatego raczej nie poleca się ich do standardowych mebli prosto ze sklepu, a do zabudów, których konstrukcja została dopasowana do wysokiej masy blatu.
- Blaty z tworzyw sztucznych – to m.in. tzw. blaty kamieniopochodne. Lekkie, odporne na działanie wilgoci i niedrogie. Mało odporne na działanie wysokich temperatur, ale dostępne w bajecznie szerokiej gamie kolorystycznej. Można je idealnie dopasować do designu kuchennego wyposażenia, a z uwagi na niską cenę – po kilku latach wymienić. Szczególnie dobrze sprawdzają się przy standaryzowanych szafkach o głębokości 60 cm.
Kolorystyka i design
O tym, jak bardzo różnorodne blaty kuchenne są dostępne na rynku, można się przekonać np. zaglądając na stronę dystrybutora akcesoriów meblowych oraz półfabrykatów do produkcji mebli - Belmeb. Liczba kolorów i wzorów dostępnych w jego ofercie sprawia, że każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Warto przy tym pamiętać, że:
- najlepiej jest wybierać blaty o subtelnym wzorze – zbyt intensywnie udekorowane mogą wprowadzać chaos estetyczny do wnętrza, a poza tym, trudniej będzie na nich wychwycić zabrudzenia (a w kuchni dbałość o higienę jest kluczowa),
- kolorystykę blatu należy dobrać do stylistyki kuchni – może z nią bardzo harmonijnie współgrać lub wręcz przeciwnie – kontrastować, wprowadzając wyrazisty akcent do przestrzeni,
- blaty mogą być na końcu zaokrąglone lub „ścięte” – pierwsza opcja delikatnie łagodzi kuchenny wystrój, druga – wprowadza do wnętrza bardziej industrialne klimaty.
Dobierając blat, warto również zwrócić uwagę na jego głębokość, grubość raz masę, a w razie wątpliwości – skonsultować się z ekipą montującą kuchnię lub doradcami w sklepie z akcesoriami meblowymi.