Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama

25 X – ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

Okazji do świętowania jest wiele – rodzinne spotkania, urodziny, romantyczne kolacje we dwoje, kolorowe kinderbale czy domówki ze znajomymi. A co można świętować każdego roku 25 października – i to na całym świecie? Oczywiście Światowy Dzień Makaronu – to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem. Oto inspiracje na każdą okazję i dla każdego!
25 X – ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia!  Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!

25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem – sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.

Na pewno więc nie trzeba będzie długo nikogo namawiać, by świętować ten wspaniały dzień. Poniżej przedstawiamy 4 pomysły na pyszne, makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na Waszych stołach nie tylko przy okazji makaronowego święta.

 

PRZEPISY:

Pizza makaronowa

 

Spód:

•         100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw

•         30 g startego żółtego sera

•         jajko

•         łyżeczka suszonego oregano

 

•         sos:

•         szklanka passaty pomidorowej

•         łyżka posiekanej cebuli

•         pół czerwonej papryki

•         łyżka oliwy

•         sól i pieprz do smaku

 

dodatkowo:

 

•         kulka mozzarelli

•         ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek

•         oliwa

 

Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.

Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.

 

 

Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami

•         200 g makaronu Lubella Mini Kokardki

•         200 g kremowego twarożku naturalnego

•         40 g jogurtu naturalnego

•         20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią

•         łyżeczka masła

•         pomarańcza

•         kilka śliwek

•         garść malin

•         2 łyżki płatków migdałów

 

Makaron gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.

 

 

Spaghetti z domowym kebabem i mango

 

Składniki na 2 porcje:

 

•         wołowina - 300 g

•         makaron Lubella Spaghetti - 250 g

•         świeże mango - 1/2 szt

•         oliwa z oliwek - 1 łyżka

•         przyprawa do gyrosa - 1 czubata łyżeczka

•         sól - 1/2 łyżeczki

•         suszona papryczka chili- do posypania

 

Vinegret:

 

•         musztarda francuska - 1 łyżka

•         miód - 1 łyżeczka

•         sok z cytryny - 1 łyżeczka

•         sól, pieprz - do smaku

 

Wołowinę mielimy, doprawiamy przyprawą, solą oraz podlewamy oliwą i dokładnie wyrabiamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5 mm, zakrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 5 minut (sprawdzamy widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango kroimy w kostkę oraz gotujemy makaron Spaghetti. Z piekarnika wyjmujemy mięso, a powstały tłuszcz odlewamy do miseczki. Musztardę, miód, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy, dolewamy 2-3 łyżki pozostałego wywaru z mięsa. Spaghetti mieszamy z mango, pokruszonym mięsem i skrapiamy vinegretem. Posypujemy posiekaną kolendrą oraz suszoną papryczką chili.


Podziel się
Oceń

Komentarze
Reklama
Reklama