Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia! Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!
25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem – sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.
Na pewno więc nie trzeba będzie długo nikogo namawiać, by świętować ten wspaniały dzień. Poniżej przedstawiamy 4 pomysły na pyszne, makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na Waszych stołach nie tylko przy okazji makaronowego święta.
PRZEPISY:
Pizza makaronowa
Spód:
• 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw
• 30 g startego żółtego sera
• jajko
• łyżeczka suszonego oregano
• sos:
• szklanka passaty pomidorowej
• łyżka posiekanej cebuli
• pół czerwonej papryki
• łyżka oliwy
• sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
• kulka mozzarelli
• ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
• oliwa
Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.
Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.
Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami
• 200 g makaronu Lubella Mini Kokardki
• 200 g kremowego twarożku naturalnego
• 40 g jogurtu naturalnego
• 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
• łyżeczka masła
• pomarańcza
• kilka śliwek
• garść malin
• 2 łyżki płatków migdałów
Makaron gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.
Spaghetti z domowym kebabem i mango
Składniki na 2 porcje:
• wołowina - 300 g
• makaron Lubella Spaghetti - 250 g
• świeże mango - 1/2 szt
• oliwa z oliwek - 1 łyżka
• przyprawa do gyrosa - 1 czubata łyżeczka
• sól - 1/2 łyżeczki
• suszona papryczka chili- do posypania
Vinegret:
• musztarda francuska - 1 łyżka
• miód - 1 łyżeczka
• sok z cytryny - 1 łyżeczka
• sól, pieprz - do smaku
Wołowinę mielimy, doprawiamy przyprawą, solą oraz podlewamy oliwą i dokładnie wyrabiamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5 mm, zakrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 5 minut (sprawdzamy widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango kroimy w kostkę oraz gotujemy makaron Spaghetti. Z piekarnika wyjmujemy mięso, a powstały tłuszcz odlewamy do miseczki. Musztardę, miód, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy, dolewamy 2-3 łyżki pozostałego wywaru z mięsa. Spaghetti mieszamy z mango, pokruszonym mięsem i skrapiamy vinegretem. Posypujemy posiekaną kolendrą oraz suszoną papryczką chili.
Komentarze