Historia whisky w kilku zdaniach
Ojczyzną whisky jest Irlandia, gdzie już w VII w. tamtejsi mnisi zaczęli produkcję napoju z jęczmienia nazywanego wodą życia (po łacinie aqua vitae), który służył wyłącznie do celów leczniczych. Z biegiem czasu zyskał na popularności i jego produkcja rozprzestrzeniła się także w innych krajach. W dawnej Polsce była to popularna okowita. Ale największy kunszt w jej produkcji obok Irlandczyków osiągnęli Szkoci. Zawsze produkcja whisky poddawana była ostremu reżimowi technologicznemu i podlegała kontroli.
Najpopularniejsze whisky świata
Wraz z upływem czasu umiejętność produkcji whisky przejmowały różne kraje opracowując jednak własne receptury, czasami znacząco odbiegające od irlandzkiego pierwowzoru. Obecnie najlepsze gatunki whisky pochodzą z:
-
Irlandii,
-
Szkocji,
-
Stanów Zjednoczonych,
Whisky irlandzka produkowana jest wyłącznie z jęczmienia i poddawana trzykrotnej destylacji. Okres leżakowania to minimum trzy lata. Najpopularniejsze marki: Jameson, Paddy, Powers, Redbreast, Midleton Very Rare.
Whisky szkocka produkowana jest ze słodu jęczmiennego lub mieszanki innych zbóż. Podobnie jak irlandzka musi być leżakowana przez minimum 3 lata w dębowych beczkach. Alkohol stanowi minimum 40% objętości. Najpopularniejsze marki: Ardbeg, Glenmorangie, Jonnie Walker.
Amerykańskie gatunki whisky pochodzą głównie ze stanu Kentucky, którego warunki uznano za najlepsze do produkcji szlachetnego trunku. Whisky amerykańska produkowana jest z kukurydzy i bardzo często używa się wobec niej określenia bourbon (od nazwy największego ośrodka produkcji). Najpopularniejsze marki: Jack Daniel`s, Tennesse, Jim Beam.
W ostatnich latach coraz większą popularność zdobywa whisky pochodząca z Japonii, która wzorowana jest na produkcji szkockiej.
Dobre whisky w atrakcyjnej cenie - Sklep z alkoholami Alkohol-online.pl
Single malt czy blended
Oba rodzaje whisky różnią się przede wszystkim głównym surowcem i sposobem produkcji. Single malt produkowana jest z jednego rodzaju słodu i dojrzewająca w jednej beczce, produkowana jest też jednej destylarni. Blended to natomiast mieszanka pochodząca z różnych słodów, nie tylko jęczmiennych. Może być mieszanką whisky produkowanej przez kilka destylarni. Rodzaj słodu nie przesądza o jakości whisky, zarówno single malt, jak i blended mają swoich smakoszy, dla whisky najważniejszy jest czas leżakowania i beczka.
Artykuł sponsorowany