Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

NADCHODZI „ZIELONA REWOLUCJA”

Dolny Śląsk już niebawem może stać się najbardziej konkurencyjnym w skali światowej producentem żywności wysokiej jakości, suplementów diety oraz nutraceutyków, czyli pożywienia które posiada właściwości lecznicze. Wszystko dzięki programowi „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” opracowanemu przez wrocławski Uniwersytet Przyrodniczy we współpracy z samorządem województwa. Marszałek Cezary Przybylski oraz Tadeusz Trziszka – Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego podpisali dziś porozumienie o współpracy.
NADCHODZI „ZIELONA REWOLUCJA”

Prace nad programem „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” rozpoczęto już w ubiegłym roku na mocy porozumienia z 11 lipca 2016. To ten dokument powierzył opracowanie szczegółów działań wrocławskiemu Uniwersytetowi Przyrodniczemu. Prace nad Programem były realizowane w formule partnerstwa angażującego regionalne środowiska naukowe, samorządowe i gospodarcze.

 

Zielona Dolina to pomysł na rozwój szeroko pojętej bio-gospodarki. Dolny Śląsk ma wszystkie niezbędne zasoby, by stać się centrum produkcji żywności o właściwościach prozdrowotnych, dlatego inicjator tworzenia Zielonej Doliny, prof. Tadeusz Trziszka, od początku znalazł w dolnośląskich samorządowcach partnerów dla realizacji tego społeczno-gospodarczego przedsięwzięcia.

 

- Nad założeniami „Zielonej Doliny” pracujemy od półtora roku. Dzisiejszy dzień jest momentem przełomowym, kiedy z koncepcji przechodzimy w realizację całego przedsięwzięcia – mówi marszałek Cezary Przybylski – Ten projekt to bardzo duża szansa dla całego regionu – zarówno mieszkańców, którzy będą mogli korzystać ze zdrowej i lokalnej żywności, jak i działających tu przedsiębiorców i naukowców, dla których będzie to impuls do bliższej współpracy i rozwinięcia swojej działalności – dodał.

 

Celem, jaki postawili przed sobą jego autorzy, jest wykorzystanie zasobów i potencjałów Dolnego Śląska, tak aby region stał się liderem produkcji żywności nowej generacji wytwarzanej przez innowacyjny i wysoko wyspecjalizowany przemysł.

- Wykorzystując najnowsze technologie chcemy powrócić do naturalnego i zdrowego żywienia, bo to ono jest podstawą jakości naszego życia. Prawidłowe odżywianie w 80% stanowi o naszym zdrowiu, może służyć w profilaktyce wielu chorób i wychodzić naprzeciw problemom cywilizacyjnym – wyjaśnia prof. Tadeusz Trziszka - Dolny Śląsk ze względu na swoje położenie, zasoby naturalne, kulturę przemysłową i zaplecze intelektualne jest wymarzonym miejscem, by tu uruchomić procesy neoindustrializacji i zbudować na Dolnym Śląsku Zieloną Dolinę Żywności i Zdrowia. Temu ma służyć program, który ze wsparciem samorządu województwa ale i wielu instytucji i firm będziemy realizować – podsumowuje.

Program „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” będzie miał charakter pilotażowy dla kolejnych przedsięwzięć gospodarczych, a jego doświadczenia mają również inspirować do działań pozostałe regiony, nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami. Zarządzanie Programem będzie leżało w gestii Rady Wykonawczej i Biura Programu, za których działanie weźmie odpowiedzialność Uniwersytet Przyrodniczy. Zadaniem Samorządu Województwa Dolnośląskiego będzie nadzorowanie całego procesu wdrażania i wspieranie działań Uniwersytetu Przyrodniczego.

 

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze
Precz z kolesiostwem 11.08.2017 17:51
Widocznie szukać nie umiesz Grzesiu i kto by się Ciebie obawiał Za rok bedziesz szukał pracy i tez pewnie nie znajdziesz
Precz z kolesiostwem 11.08.2017 22:32
Adasiu, pij dalej ;)
fan pachury 11.08.2017 17:12
Pachura nawet wywaliłeś te informacje z przed roku? Czego się bałeś?
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
Reklama