Śląskie pierniki to wyjątkowy, często bajkowy świat. Przez wieki funkcja i wygląd pierników ulegały przemianom, zawierając odniesienia kulturowe, obrzędowe, religijne, społeczne, a nawet polityczne. Słynęły z wybornego smaku i przepięknej formy. Na Śląsku ich wyrabiane jest potwierdzone od XIII wieku, czyli najwcześniej w Europie Środkowej (Toruń 100 lat później !). W samej Niemczy wiemy
o istnieniu dużego warsztatu piernikarskiego już od 1455 roku.
Działalność niewielkiej PIERNIKARNI ŚLĄSKIEJ została dostrzeżona także ostatnio przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau. PIERNIKARNIA znalazła się w edycji 2017’ jako jeden z kilkunastu (!) polecanych produktów regionalnych z obszaru Dolnego i Górnego Śląska. To zupełnie wyjątkowe wyróżnienie, zwłaszcza gdy ma się świadomość, że rekomendacje cenionego Gault&Millau wyznaczają m.in. europejskie trendy kulinarne, opiniują najlepsze restauracje oraz hotele. Miejmy nadzieję, że może to oznaczać już wkrótce renesans śląskich pierników. Co znaczące i ogromnie cieszy jest to już druga rekomendacja Gault&Millau w Gminie Niemcza. Pierwszą było Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA w Goli Dzierżoniowskiej.
Wszystkich którzy mają ochotę bliżej poznać śląskie tradycje piernikarskie zapraszamy do PIERNIKARNI ŚLĄSKIEJ. Warsztaty w najbliższych dniach: 24.12.2016r., godz. 11.00 oraz 27,30,31.12.2016r., godz. 12.00.
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA
Niemcza ul. Dębowa 10
tel. 506 330 871
Komentarze